Ladies' Circle

Ladies’ Circle is een serviceclub voor vrouwen tot en met 45 jaar. Onder het motto Vriendschap en Service zetten wij ons in voor ondersteuning van goede doelen. Dat kan door het inzamelen van geld en door handen-uit-de-mouwen activiteiten.

Ladies’ Circle Nederland is onderdeel van Ladies’ Circle International. LCI is opgericht in 1953 en is inmiddels actief in liefst 41 landen met meer dan 12.000 leden. Jaarlijks vindt de Annual General Meeting (AGM) plaats. Dit is de internationale jaarvergadering die door één van aangesloten landen wordt georganiseerd.

Door heel Nederland zijn er meer dan 70 Circles met bijna 1000 leden. Elk jaar komen er nieuwe Ladies’ Circles bij.

Geschiedenis

Ladies’ Circle is oorspronkelijk opgericht door echtgenotes van Round Table, serviceclub voor mannen tot 40 jaar. In 1936 ontstond in Engeland de eerste Ladies’ Circle. In navolging op het Engelse initiatief zijn in vele landen Circles opgericht. De verbondenheid met Round Table is gebleven maar sinds 1994 is Ladies’ Circle een onafhankelijke serviceclub met eigen statuten.

De eerste Circle in Nederland is opgericht in 1974 in Epe, snel gevolgd door Leiden/Wassenaar. Deze twee Circles vormen op 18 april 1975 Ladies’ Circle Nederland (LCNL). Langzaam groeide het aantal Circles en in september 1984 werd LCNL ‘full member’ van Ladies’ Circle International. In Nederland is zijn nu meer dan 70 actieve Circles, verspreid over heel Nederland.

logo_LCNL_witgevuld groot

Doelstellingen

Vriendschap en Service is het motto van Ladies’ Circle Nederland. In 1974 werd het logo van Ladies’ Circle Nederland na Scandinavisch voorbeeld ontwikkeld: de zes harten in de nationale kleuren rood, wit en blauw. Deze zes harten symboliseren de volgende doelstellingen:

  • het bevorderen van vriendschap
  • het bevorderen van een positieve levenshouding van de leden
  • het bevorderen van verdraagzaamheid
  • het bevorderen van eerlijkheid en openheid ten opzichte van alle medemensen
  • het versterken van het besef dat ieder lid op haar eigen wijze de gemeenschap behoort te dienen
  • het bieden van service ten dienste van de samenleving

Organisatie

Ladies’ Circle Nederland organiseert elk jaar twee vergaderingen voor haar leden. De halfjaarlijkse ledenvergadering (VOL, Voor Onze Ladies) en de ALV (de Algemene Leden Vergadering). Op de ALV wordt elk jaar het hoofdbestuur samengesteld met nieuwe en zittende bestuursleden.

In een Circle zijn gemiddeld zo’n 15 Ladies actief. De meeste Circles komen minimaal één keer per maand bij elkaar om te vergaderen of voor een gezellige activiteit. Voor het reilen en zeilen binnen een Circle wordt er een bestuur gekozen, bestaande uit een voorzitter, penningmeester en secretaris. Sommige Circles hebben ook een Vicevoorzitter, dit is afhankelijk van de tradities van een Circle. Ook vormen zich vaak meerdere commissies binnen een Circle.

Eén keer per jaar wordt er door de Circles een Regio Bestuur Bijeenkomst (RBB) georganiseerd om het onderlinge contact te onderhouden met Circles uit de eigen regio.

Lidmaatschap

Ladies’ Circle kent een maximum leeftijd van 45 jaar en verjongt en vernieuwt daardoor voortdurend. Aansluiting bij Ladies’ Circle vindt plaats op uitnodiging van een lokale Circle of door lidmaatschap van een nieuw op te richten Circle. Elke lokale Circle bepaalt op welke wijze zij nieuwe leden werft.

Heb je interesse om aan te sluiten bij een Circle? Leuk! Kijk of er een Circle actief is bij jou in de buurt of stuur een bericht naar info@ladiescircle.nl. Dan nemen wij contact met je op.

Round Table Family

Round Table FamilyOp internationaal niveau wordt de samenwerking tussen de diverse clubs behorende bij de tafel familie geïntensiveerd.

In 2006 ondertekenden Ladies` Circle International (LCI) & Round Table International (RTI) een Memorandum of Understanding tussen de twee clubs om een ​​nauwere relatie aan te moedigen en elkaar te helpen. Aangeduid als de ‘Side by Side’ (SBS).

 

Ook op nationaal niveau hebben wij dit streven!
Ladies` Circle NederlandAgora Club Nederland, De Nederlandsche Tafelronde & 41-Club Nederland proberen elkaar te versterken door samen dingen te organiseren en te leren van elkaar.