Ladies' Circle

Ladies’ Circle is een serviceclub voor vrouwen tot en met 45 jaar. Onder het motto Vriendschap en Service zetten wij ons in voor ondersteuning van goede doelen. Dat kan door het inzamelen van geld en door handen-uit-de-mouwen activiteiten.

Ladies’ Circle Nederland is onderdeel van Ladies’ Circle International. LCI is opgericht in 1953 en is inmiddels actief in liefst 41 landen met meer dan 12.000 leden. Jaarlijks vindt de Annual General Meeting (AGM) plaats. Dit is de internationale jaarvergadering die door één van aangesloten landen wordt georganiseerd.

Door heel Nederland zijn er meer dan 70 Circles met bijna 1000 leden. Elk jaar komen er nieuwe Ladies’ Circles bij.

Geschiedenis

Ladies’ Circle is oorspronkelijk opgericht door echtgenotes van Round Table, serviceclub voor mannen tot 40 jaar. In 1936 ontstond in Engeland de eerste Ladies’ Circle. In navolging op het Engelse initiatief zijn in vele landen Circles opgericht. De verbondenheid met Round Table is gebleven maar sinds 1994 is Ladies’ Circle een onafhankelijke serviceclub met eigen statuten.

De eerste Circle in Nederland is opgericht in 1974 in Epe, snel gevolgd door Leiden/Wassenaar. Deze twee Circles vormen op 18 april 1975 Ladies’ Circle Nederland (LCNL). Langzaam groeide het aantal Circles en in september 1984 werd LCNL ‘full member’ van Ladies’ Circle International. In Nederland is zijn nu meer dan 70 actieve Circles, verspreid over heel Nederland.

logo_LCNL_witgevuld groot

Doelstellingen

Vriendschap en Service is het motto van Ladies’ Circle Nederland. De zes harten in het rood-wit-blauwe-embleem symboliseren de volgende doelstellingen:

  • het bevorderen van vriendschap
  • het bevorderen van een positieve levenshouding van de leden
  • het bevorderen van verdraagzaamheid
  • het bevorderen van eerlijkheid en openheid ten opzichte van alle medemensen
  • het versterken van het besef dat ieder lid op haar eigen wijze de gemeenschap behoort te dienen
  • het bieden van service ten dienste van de samenleving

Organisatie

Ladies’ Circle Nederland organiseert elk jaar twee vergaderingen voor haar leden. De halfjaarlijkse ledenvergadering (VOL, VOor alle Ladies) en de ALV (de Algemene LedenVergadering). Op de ALV wordt elk jaar het hoofdbestuur samengesteld met nieuwe en zittende bestuursleden.

In een Circle zijn gemiddeld zo’n 15 Ladies actief. De meeste Circles komen minimaal één keer per maand bij elkaar om te vergaderen of voor een gezellige activiteit. Voor het reilen en zeilen binnen een Circle wordt er een bestuur gekozen, bestaande uit een voorzitter, penningmeester en secretaris. Sommige Circles hebben ook een Vicevoorzitter, dit is afhankelijk van de tradities van een Circle. Ook vormen zich vaak meerdere commissies binnen een Circle.

Eén keer per jaar wordt er door de Circles een RegioBestuursBijeenkomst (RBB) georganiseerd om het onderlinge contact te onderhouden met Circles uit de eigen regio.

Lidmaatschap

Ladies’ Circle kent een maximum leeftijd van 45 jaar en verjongt en vernieuwt daardoor voortdurend. Aansluiting bij Ladies’ Circle vindt plaats op uitnodiging van een lokale Circle of door lidmaatschap van een nieuw op te richten Circle. Elke lokale Circle bepaalt op welke wijze zij nieuwe leden werft.

Heb je interesse om aan te sluiten bij een Circle? Leuk! Kijk of er een Circle actief is bij jou in de buurt of stuur een bericht naar info@ladiescircle.nl. Dan nemen wij contact met je op.

Side-by-Side: 4-clubs one vision

Ladies Circle Nederland, de Nederlandsche Tafelronde, 41-club Nederland en Agora Nederland proberen elkaar te versterken door samen dingen te organiseren en te leren van elkaar. Voor meer informatie over onze Side-by-Side partners:

Nederlandsche Tafelronde

41-club Nederland

Agoraclub Nederland