Overslaan en naar de inhoud gaan

PlonsFonds

Het PlonsFonds heeft als doel om geldmiddelen in te zamelen om kinderen die niet op zwemles kunnen – omdat hun ouders/verzorgers de financiële middelen niet hebben – tóch op zwemles kunnen en een zwemdiploma kunnen halen. Dit fonds is door Ladies' Circle De Leest geinitieerd en opgezet, in samenwerking met Nationaal Fonds Kinderhulp

Waarom is het PlonsFonds nodig?

Momenteel leven bijna 400.000 kinderen in Nederland in armoede; 13.000 kinderen (van circa 12 jaar) verlaten jaarlijks de basisschool zonder zwemdiploma. Schoolzwemmen wordt in Nederland helaas in nog slechtsvier (!) gemeenten gegeven. Een aantal gemeenten geeft subsidie voor zwemmen via Stichting Leergeld of het Jeugdsportfonds, maar laatstgenoemde organisatie heeft besloten zwemlessen niet langer te bekostigen, omdat het door het Jeugdsportfonds niet als duurzame sport wordt gezien. (Waar lokale afdelingen van het Jeugdsportfonds nu nog wel een bijdrage geven, is deze sowieso niet voldoende, dus ook daar kan het PlonsFonds de helpende hand reiken.)

Jaarlijks vallen duizenden kinderen buiten de boot en door voornoemde ontwikkelingen worden dat er alleen maar meer. Een toenemend aantal kinderen kan nergens terecht voor zwemlessen. En dat terwijl zwemmen in ons waterrijke land ontzettend belangrijk is:

  1. Niet kunnen zwemmen leidt tot onveiligheid; jaarlijks verdrinken er teveel kinderen*.
  2. Niet kunnen zwemmen is een drama voor een kind: ze schamen zich omdat ze zwembandjes aan moeten en gaan daarom liever niet mee op schoolkamp, een dagje naar zee of naar een zwemfeestje. Een kind wil niet anders zijn en buitengesloten worden!
  3. Leren zwemmen kweekt wilskracht, zelfvertrouwen, zelfredzaamheid en doorzettingsvermogen; belangrijke eigenschappen waar een kind het hele verdere leven plezier van heeft.

* enkele keiharde feiten:

Jaarlijks sterven in ons land gemiddeld 4 kinderen onder de 14 jaar als gevolg van verdrinking.

In de zomer van 2013 lag het aantal sterfgevallen al bijna twee keer zo hoog.

Gemiddeld 290 kinderen belanden in het ziekenhuis door een bijna-verdrinking.

96% van alle verdrinkingen betreft mensen met een midden- en lager inkomen.