Overslaan en naar de inhoud gaan

LCI Conference 2015 – Akureyri – Iceland

Het belangrijkste jaarlijkse internationale Ladies’ Circle evenement is de Annual General Meeting (AGM). Van 20 t/m 23 augustus 2015 vertegenwoordigden bijna 40 Nederlandse Ladies ons land in IJsland.
Eerst eens even wat need-to-knows:
    56e editie van de Annual General Meeting 
    Locatie: Het Noorden van IJsland; Akureyri, 400 km ten noorden van Reykjavik
    Méér dan 500 Ladies uit alle windstreken (Zimbabwe, Estland, Noorwegen, GB&I)
    70 partners
    29 nationaliteiten
De aftrap was op donderdag 20 augustus tijdens de zogenaamde Councillers Meeting. Tijdens deze meeting vertegenwoordigden Femke en Liesbeth ons land, als zijnde President en Vicepresident 2014-2015. De onderwerpen die aan bod kwamen, zijn vooral een voorbereiding voor de AGM op vrijdag.

Opening Ceremony
Traditiegetrouw registreert de rest van de Ladies zich op donderdagmiddag zodat vanaf een uur of zes het feest kan losbarsten tijdens de Opening Ceremony. Deze ceremonie werd gehouden in de sporthal van Akureyri. Tijdens deze bijeenkomst hield onder andere de eerste vrouwelijke President van IJsland, Jóhanna Sigurðardóttir een inspirerende speech over vrouwelijk leiderschap en de kracht van vrouwen in het internationale speelveld. Wat mooi om zo’n bevlogen dame te mogen horen spreken!
Na een uurtje stonden de jongens en meisjes van de plaatselijke scoutingvereniging klaar om elk land met landvermelding voor te gaan in de Welcome Parade. In een lange sliert van Ladies in klederdracht maakten we Akureyri onveilig. Op de trappen voor de kerk van Akureyri werden we onder de loep genomen door een drone, die een fantastisch filmpje maakte van onze parade. Op de website van LCNL vind je een link naar dit filmpje. Een aantal Nederlandse Ladies lieten de IJslandse toeschouwers smullen van onze Nederlandse stroopwafels! 
Aansluitend werden we ontvangen in HOF, een conferentiecentrum in de stad, waar de Welcome Party plaatsvond. Lekker eten, dansen en borrelen op klompen en in klederdracht. Eén groot feest, waaruit uiteraard de nodige pins werden ‘geswopt’. En er zijn Nederlandse Ladies die na 1 avond al zo goed als geen plek meer hadden, zoveel nieuwe pins hebben ze gescoord!

Praktisch beginnen…
Omdat we als hoofdbestuur (HB) nog geen gelegenheid hadden gehad om kort met elkaar te vergaderen, startte onze dag om 07.30 uur met een ontbijtvergadering. Erg praktisch en efficiënt, omdat de tijd beperkt was. De vrijdag stond verder namelijk in het teken van de Annual General Meeting, die ook werd gehouden in HOF. 
De meeting startte om 09.00 uur en vond plaats in een theaterzaal, waar tijdens deze AGM, naast de LCI Board ook de ‘representatives’ van elk aanwezig land, dat wil zeggen de President en Vice President op het podium zitten. Tijdens de AGM geeft deze afvaardiging de stem van het land door. 

Deze AGM stonden onder andere deze zaken centraal:
    Terugblik op afgelopen jaar 2014-2015, zowel inhoudelijk als financieel 
Er zijn dit jaar 4 nieuwe landen gecharterd. Dat is uitzonderlijk! We verwelkomen Mauritius, Tunesië, Ukraine en Uganda. Tijdens de AGM worden USA en Kenia geïnstalleerd als Associate Member Country en wordt Zimbabwe een Full Member Country.
    Ondertekening van een update van het Memorandum of Understanding (MoU) tussen Round Table International en LCI
Dit memorandum benadrukt een intensieve samenwerking tussen RTI en LCI
    Stemming over de voorstellen qua regels en richtlijnen
    Het Internationale Service Project; afronding en stemming nieuwe ISP
Helaas heeft onze Nederlandse inzending van het ISP; Ruby and Rose het niet gehaald in IJsland, ondanks de geweldige presentatie van Pleun. Denemarken wordt voor de komende twee jaar het hostland van het ISP “Little Big Help”. Dit project werkt aan betere kansen voor kwetsbare kinderen en vrouwen in de deelstaat West-Bengalen in India. Er wordt gewerkt aan hun fundamentele rechten van de mens , zoals onderwijs , bescherming, basisgezondheidszorg en voedsel.
    Presentatie en stemming van de genomineerden voor de LCI Board
De keuze voor de nieuwe VP ging tussen Gry uit Denemarken en Anna uit Finland. Na hun presentaties werd er schriftelijk gestemd en uiteindelijk is Gry de gelukkige nieuwe VP 2015-2016.
Verder werd er gestemd over de nieuwe treasurer en web-Lady. Dit zijn respectievelijk Sirli Rooma uit Estland en Hildur Halldórsdóttir uit IJsland 
    Presentatie van het nieuwe motto van de LCI President 2015-2016, Ruth Hungwe
Een stukje uit haar speech:
Our logo for the current Circle Year is this beautiful flower. Each petal is different but in its diversity and unique serves its purpose towards the collective to make one really beautiful flower. Incorporated in it is the map of the world where we intend for Friendship and Service to be found. It is my wish that we add to our being the spirit of ONENESS

Ladies in the house
Rond 14:00 uur werd de vergadering afgesloten met een heerlijke lunch. Na een korte opfrispauze in het hotel wachtte om 17.30 uur de bussen ons op, om ons naar de verschillende homeparties te brengen. Ruim 30 IJslandse Ladies hadden hun huis opengesteld om de rest van de Ladies te ontvangen en ze iets te laten zien van de IJslandse tradities. Dat levert een hele bijzondere avond op! De avond werd afgesloten door de meeste Ladies in een IJslandse kroeg, waar bijzonder veel mannen ‘opeens’ ook waren, toen ze in de gaten hadden dat er een paar honderd Ladies ‘in the house’ waren. 

Praten over de toekomst
Zaterdagmorgen zaten we opnieuw in een early breakfast meeting met ons Nederlandse HB. Ter voorbereiding op de International Contact Meeting, die door Liesbeth en Marieke werd bijgewoond. De eerste meeting met de nieuwe President Ruth aan het hoofd en alle Presidenten en Vice Presidenten van 2015-2016. 
Een bijeenkomst waar het vooral over de toekomst gaat. De plannen voor 2015-2016, de komende evenementen, informatie om elkaar te kunnen vinden het komende jaar en een bijzondere brainstorm over zaken die LCI aan gaan. We hadden bijvoorbeeld een discussie over hoe om te gaan met Social Media tijdens verkiezingstijd of hoe je Ladies kunt enthousiasmeren om ook lid te worden.

Walvissen spotten en IJslandse Jan Smit
Een groot gedeelte van de Nederlandse Ladies zijn zaterdag het water op gegaan om walvissen te spotten. En dat is zeker gelukt, aan de foto’s te zien! Nadat alle hotelkamers, appartementen en B&B’s waren ondergedompeld in haarlak, parfum en overige, verzamelde iedereen zich rond 18.00 uur opnieuw bij de sporthal, die deze keer was omgetoverd tot een prachtige balzaal mét dansvloer en podium.
Nadat iedereen zich op de foto had gezet in de mooiste galajurken zochten we onze tafel op, waar het een verrassing was bij je werd ingedeeld. Een fantastisch diner volgde, dat werd onderbroken door een optreden van de IJslandse Jan Smit en diverse speeches en dankwoorden van én voor de vertrekkende LCI board Ladies Chantess, Mariame en Gitte. Rond middernacht mocht de DJ de avond afsluiten en zorgen dat wij Ladies al die calorieën er weer af konden dansen! Dat lukte uiteraard uitstekend en om 02.00 uur rolde iedereen letterlijk de heuvel af, terug naar het hotel. 
Zondag stond voor de meesten in het teken van de terugreis of nog een dagje genieten van het prachtige IJsland! Het was een waanzinnig weekend waar we heel veel nieuwe Ladies hebben ontmoet, wat dit soort reizen zo bijzonder maakt!